Tørfoder
Velkommen til min personlige guide til tørfoder/tørkost. Her vil jeg skrive om mine egne holdninger og erfaringer omkring fodring af hunde. Jeg har udover denne fane også lavet fanen om fodervaner(meget vigtigt emne!).
Jeg er hverken dyrlæge (endnu) eller ernæringsekspert, men jeg har mine egne erfaringer og en del teori med i bagagen fra forskellige pålidelige kilder gennem årene, som den nysgerrige, optimerende og økonomiske hundeejer jeg er! Fodring af hund er en sand jungle! Der er hundredvis af produkter og endnu flere holdninger. Derudover er der forskellige racer, forskellige individer og forskellige pengepunge. |
Jeg vil her på siden prøve at gøre det kort og godt.
Hvis der er uddybende spørgsmål - og det gælder til hele min side - så brug endelig mailen allerøverst i højre hjørne. Teksten er stillet op som spørgsmål, så man hurtigt kan skippe et spørgsmål, som man allerede kender svaret på. Jeg håber på den måde at gøre det lidt mere overskueligt og tilgængeligt. |
Ofte stillede spørgsmål
- Kan jeg ikke bare købe det billige hundefoder fra Netto? - Jo det kan du, men så skal du være opmærksom på, om din hund trives på det. Er pelsen lækker? Er afføringen fast og ingen tendens til smattede pøller? Hvor meget afføring der kommer ud, hænger ofte sammen med kvaliteten af produktet og mængden af fyldeprodukter. Personligt synes jeg optagelsen af foderet er for dårlig, hvis min hun skider mere end 3 gange om dagen. Andre spørgsmål er om hunden har energi? Kan hunden bibeholde sin optimale vægt? Læg mærke til disse ting, som er generelle tegn på trivsel. Nogle hunde kan sagtens leve fint på discount hundefoder fra supermarkeder hele deres liv. På den måde kan man spare en masse penge - hvis man synes sin hund skal leve af det foder. Det er et spørgsmål om samvittighed eller individuel erfaring.
- Hvad er fyldeprodukter? - Fyldeprodukter kalder jeg de ingredienser, som hunden reelt ikke kan bruge til noget og som ofte giver hunde, især de sensitive, problemer med maven. Eksempler kan være animalske biprodukter (fjer, næb, klør, horn, hove osv.), majs, korn mm. Som regel vil jeg anbefale at holde sig fra fyldeprodukter. Korn og majs kan indeholde lagermider og give allergi. Nogle hunde får mat pels, store lorte, dårlig mave eller øjne, der løber ved fodring med fyldeprodukter. Men ingen regel uden undtagelse! Jeg har kendskab til nogle få hunde, som decideret får diarré, hvis ikke de får korn.
- Hvordan skal jeg læse og udvælge en god ingrediensliste? - Når jeg læser om et foder jeg ikke kender, så starter jeg med at gå til ingredienslisten. Her står ingredienserne altid i rækkefølge efter procenter, med den største først. Altså er jeg altid på udkig efter et foder, der har kød som første ingrediens. Hunde er rovdyr og selvom de er omnivore (både kød- og planteædende), så er de fra naturens side lavet til at spise kød. Dette kan ses på tænderne (Google hvis I vil vide mere). Nu er det jo ikke decideret kød vi vil fodre med, men tørfoder. Derfor vil jeg gerne have, at ingredienserne skal ligne så meget en naturlig kost for hunden, som muligt - uden at fodre med friskslagtede rådyr. Men PAS PÅ! Rigtig ofte vil producenter snyde dig. De kan fx finde på at putte 14% kød i foderet, men derefter have 13% hvede, 13% bygkorn, 13% majs, 13% havre, 13% ris, 13% kartofler og de sidste 8% til olie, salt og vitaminer. Her står kød altså som første ingrediens, men foderet er spækket med fyldeprodukter. Og ofte angiver de ikke procentsatsen.
- Hvor køber du dit foder? - Jeg synes det giver god mening, at man køber hos den største forhandler, man overhovedet kan finde. Det er trods alt dem, der har råd til at sælge billigst og oftest dem, der bruger flest penge på kampagner, udsalg og stor-indkøbsrabatter. Jeg har ikke været i stand til at finde billigere kvalitetsfoder end hos Zooplus. Det er Europas største online dyreshop og de har afdelinger i rigtig mange lande. Min "hemmelig" for at få SU'en til at række længere, er at købe fra den tyske side, da det er en anelse billigere end den danske.
- Kan du komme med et eksempel på en dårlig og en god ingrediensliste? - Ja det kan jeg! Jeg er ikke i lommen på nogen, og derfor vil jeg gerne foreslå lidt forskelligt senere. Disse to eksempler jeg kommer med nu, er to produkter, som jeg mener, er hinandens modsætninger. Pedigree er kendt for at være et af de "ringeste" og Orijen er kendt for at være et af de bedste. Prisen afspejler også dette. Pedigree med en kilopris på 15 kr. og Orijen med en kilopris på 51 kr.
I Pedigree kan I se, at der er nævnt "biprodukter" to gange og korn er den største ingrediens i foderet. Derudover er listen ekstremt hemmelighedsfuld med næsten ingen detaljer. Der kan I sammenligne med Orijen, som ved de første mange ingredienser også lister procentdelen og skriver specifikt, hvilket slags kød, der er brugt. Hvis I lægger alle kødprocenterne sammen, ender I med over 70% kød! Kiloprisen for begge produkter er for de størst mulige sække for at retfærdiggøre sammenligning. Scroll længere ned for at se næste spørgsmål.
- Men findes der ikke foder, der kombinerer samvittighed og økonomi? En mellemting? - Jo det gør der. Ofte hænger prisen sammen med kvaliteten, Dog er der igen undtagelser, for der findes fodermærker, som har rigtig god markedsføring og ry, men som ofte har "dårlige"/billige ingredienslister til alt for høje priser. Ingen kan lide at blive snydt og specielt ikke mig, som studerende. Derfor kan vi igen tage et eksempel på to produkter, der begge ligger tæt på hinanden prismæssigt og som ligger mellem de to mærker ovenfor. Det ene produkt er Eukanuba til kilopris på 25 kr., som er et populært og anerkendt mærke. Det andet produkt er Bozita Robur til kilopris på 28 kr. Begge produkter i store sække og begge varianter med kylling til medium str. hunde. Jeg køber altid til medium racer, for at få billigere kilopris og lidt større tyggevenlige piller.
Eukanuba bliver solgt grundet sin gode markedsføring og popularitet, men sammenlignet med Bozita Robur, så skulle man ikke tro, at de lå i samme prisklasse. Bozita Robur har 34% kylling, hvor Eukanuba har 24%. Derudover har Eukanuba også hvede, majs, durra og byg i - alle sammen fyldeprodukter, som er billige men ubruglige. Begge mærker indeholder dog majs, som er typisk, når man kommer ned under en kilopris på 30 kr. Personligt har jeg ikke helt så meget imod ris, da jeg selv bruger det som skånekost ved ukompliceret diarré og det er det fyldeprodukt, jeg helst vil have i, hvis jeg skal ned i en billigere prisklasse end Orijen.
Andre populære, forholdsvis dyre produkter, men med dårligt indhold er bl.a.: Royal Canin, Hill's, Pro Plan.
Personlig erfaring: Mine forældre havde en velfungerende hund, der blev 13 år, som altid har fået Eukanuba og han var altid frisk og har altid haft faste pøller, men som sagt er det et spørgsmål om individuel trivsel og ejerens samvittighed. Scroll videre for at se næste spørgsmål.
- Hvilke produkter vil du anbefale? - Jeg kan bedst lide mærker, der er en anelse "bedre" (dvs. mere kødfyldte) end de to mærker herover. Altså foder, der er i høj kvalitet, men stadig ikke helt oppe på niveau prismæssigt med mærker som fx Orijen. Der er mange forskellige og det er bare med at teste dem, da det er forskelligt fra hund til hund, om de trives på det. Jeg anbefaler en mild overgang til det nye foder (gradvist over en uges tid) og så fodre et par måneder med det nye, så hundens krop har tid til at udvise reaktioner i form af ændring i pels, energiniveau, prutter og pøller.
Af mærker kan jeg personligt godt gå med til prisniveauet og ingredienslisterne på følgende:
Optimanova, Purizon, Taste of the Wild, Applaws, Acana, Simpsons Premium, GranataPet, Bosch Soft og Nutrivet.
Derudover kan jeg også lide MAC's, som er semi-moist. Jeg vil dog undgå at fodre udelukkende med det. Jeg har brugt det som godbidder af og til, da jeg synes tørkosten skal knase mellem tænderne og forhåbentlig skrabe lidt tandsten væk.
Der findes mange andre gode mærker, som jeg ikke lige kender til eller som måske bare er lidt for dyre.
Jeg bruger lige nu Optimanova som tørkost og Taste of the Wild som godbidder. Ellie trives på det og glæder sig altid til at få mad.
PS. Da min hund har hvidt skæg, så foretrækker jeg foder uden tilsat farvestoffer. - Skal hunden så kun have sin tørkost? - Nej det synes jeg ikke. Som det gælder med mennesker, så er en varieret kost anbefalelsesværdig. I naturen spiser hunde jo mange mange forskellige ting. Hvis hunden kører lidt tør i én variant, kan man sagtens skifte lidt eller blande lidt i af en anden variant eller andet mærke. Derudover kan man også bruge et andet produkt af tørkost, som godbidder. Herhjemme får hundene også madrester, men kun de madrester, som vi synes hunde har godt af. Det bliver derfor hovedsageligt til kød og oftest brugt som belønning for tricks, så de ikke vænner sig til, at der skal lækkerier i tørkosten, inden den spises.
Min egen hund fik af og til tynd mave på Purizon, men da jeg blandede det med Optimanova i en periode, så fungerede hendes mave perfekt. Igen et eksempel på, at man skal prøve sig frem.
Det er også vigtigt at tænke på, at nogle få hunde ikke fungerer på foder med flere forskellige proteinkilder. Altså hvis foderet både indeholder lam OG kylling eller en kombination af andre kødtyper. Der kan man vælge foder, der kun indeholder én slags kødtype. Derudover er der også mange hunde, der ikke tåler and og svinekød. Men igen er det bare med at prøve sig frem.
Jeg synes også det er vigtigt, at hundene får brugt deres tænder og tyggemuskler. Derfor vil jeg udover tørkosten anbefale at give rå ben (fx lammeribben, kyllingelår, kalkunhalse osv.), som hunden kan hygge sig med i haven og rense dens tænder med. Det er sundt og naturligt, men pas på med for tykke knogler, da det kan slide tænderne for meget. Husk, at det også har stor betydning for din hund, hvordan du giver den maden. Læs mere under min fane om madvaner her.