Kontakt:
Gladheim
  • Velkommen
  • Racen
  • Hunde
    • Ellie
    • Kevin
    • Tidligere hunde
  • Hvalpe
    • Kuld 2017
    • Kuld 2018
  • Opdræt
    • Avlsgodkendelse
  • Farver
    • Grundfarver
    • Aftegninger og andre betegnelser
    • Farveskift
    • Farve Galleri
  • Tips
    • Indkald
    • Neutralisering
    • Alene Hjemme
    • Lydtræning
    • Tørfoder
    • Madvaner
    • Gratis Hvalpebog

Opdræt

Her på siden vil jeg skrive om mine holdninger omkring opdræt og hvilke retningslinjer, jeg anbefaler man følger. 
   Hvis man både som hvalpekøber og opdrætter sikrer sig, at sundhed, eksteriør og sind er i top, så gør man en god gerning og er dermed med til at reducere efterspørgslen og forhåbentlig udbuddet af syge og/eller usikre hvalpe fra hvalpefabrikker eller andre useriøse opdrættere. 
   Hunden er menneskets bedste ven og de fortjener derfor alle sammen den bedste start på livet.

DKK's etiske anbefalinger

Indledning

   Hvis man skal ud og forøge familien med en lille ny hvalp, er det meget vigtigt at læse og forstå alt på den her side - og helst også mange andre sider. Mange tænker ikke over, hvad tavleløsavl har af konsekvenser og jeg håber på at være med til at øge oplysningen omkring sundt opdræt (både fysisk og psykisk). 
   Jeg vil gerne opfordre hvalpekøbere til at bruge meget mere tid og energi på forberedelsen og udvælgelsen af hvalpen, end hvad man måske er vandt til. 
   
   Jeg ved, at der er mange "hundetosser", som mig selv, der rigtig gerne vil hjælpe og svare på spørgsmål - helt uforpligtende. Vi vil gerne hjælpe nye hvalpekøbere til at tage det rigtige valg, for ikke at ende med en dårlig samvittighed eller følelsen af fortrydelse, hvis der opstår problemer med hunden i fremtiden. 
   Useriøs avl, tavleløs avl, hvalpefabrikker mm. kan alle have mange forskellige ulemper og konsekvenser, som for nogle ender med omplacering eller aflivning. Nedenfor kan du læse om hvilke 4 hovedpunkter, det drejer sig om og endnu længere nede kan du læse om hvorfor DKK stadig ikke er nogen garanti, selvom jeg anbefaler DKK. 

Vigtigste Anbefalinger

Sundhed: Inden man laver hvalpe, skal begge forældre-hunde ikke blot til et rutinetjek ved dyrlægen og have at vide, at de er sunde og raske. Det er ikke godt nok! Man skal have bevis på, at hundens gener er gode nok især mht. racens mest gængse lidelser. Jeg har skrevet mere om racerelaterede lidelser under Racen. Man skal derfor købe rekvisitioner hos DKK, der passer til racen og som dyrlægen skal underskrive og derefter sende tilbage til DKK. Resultaterne bliver derefter registreret og kommer til at stå på Hundeweb. På den måde kan alle hvalpekøbere finde oplysninger om, hvad der egentligt ligger bag deres hvalp. Derinde står også udstillingsresultater.
   Det giver en dejlig ro på samvittigheden, når man ved, at forældre-hundene er tjekket på den rigtige måde og at hvis der opstår problemer, så er det ikke noget man selv har været skyld i.    
   Selvom tavleløse hvalpe ofte koster et par tusinde mindre, så koster operationer på arvelige lidelser ofte lige så meget, som en ny hund. Men man skal også tænke på de følelsesmæssige konsekvenser ved at have en syg hund, som måske ikke har så meget livsglæde eller år tilbage at leve i. 
   På levende dyr er der ingen garantier, men små uskyldige hvalpe fortjener, at vi gør hvad vi kan, for at de kun bliver sat i verden med de bedste forudsætninger. 

Eksteriør: Nogle tænker måske, at deres hund ikke skal udstilles eller behøves være fra udstillede forældre, da det kun betyder noget om hunden er sund og sød. Men man bør altså udstille sin hund mindst én gang før parring. Begge forældre-hunde bør få en bedømmelse på mindst Very Good, før de indgår i avl. Det sikrer, at man laver racetypiske hvalpe og at ens havanese-hvalpe ikke pludselig begynder at ligne nogle af de andre bichon-racer. Det er rart at få en havanese-hvalp, når det er en havanese-hvalp man forventer og er skrevet op til. Derudover bliver der også kommenteret sort på hvidt, hvis hunden fx har dårlig benstilling og på den måde kan man sig imod, at de dårlige gener bliver ført videre. 
   Hvis hunden ikke er udstillet, kan det være meget svært for en almindelig hundeejer, at vurdere om det er ansvarligt at føre hundenes gener videre og netop derfor anbefaler jeg, at man kun køber hvalp fra bedømte forældre. Til hver udstilling følger der en kritik med af hunden (både positive og negative kommentarer) og det er en meget god idé at kigge på disse kritikker for at få mere viden om forældre-hundene. 

Sind: Til udstilling bliver det også vurderet om hunden er bange i ringen eller snapper ud efter dommeren. Men det er selvfølgelig ikke nok vurdering ift. sindet. Derfor er det op til opdrætteren at vurdere, om hundens sind er racetypisk og om det er noget man vil føre videre. Et nervøst sind er arveligt. Man bør som hvalpekøber også selv vurdere forældre-hundene. Nogle racer bruger mental-beskrivelser som retningslinjer, men det er ikke noget man normalt bruger ved havanesen.
   Når du tager ud og ser på hvalpe, så sørg altid for at se moren (og faren hvis muligt). Tag gerne nogle børn fra familien med og se hvordan moren reagerer på dem. Prøv at tabe dine nøgler på en hård overflade og se hvordan hun reagerer på den høje lyd. Spørg ind til morens personlighed - hendes svagheder og styrker. Hvordan var hun at socialisere? Var det en stor tidskrævende opgave eller var hun fuld af mod og ligetil?  

Socialisering: De første 8+ uger ved opdrætteren betyder rigtigt meget ift. socialisering og dannelsen af en hvalps personlighed. Derfor er det opdrætterens ansvar, at hvalpen har prøvet så meget som muligt, inden den skal med hvalpekøberen hjem. Det betyder at man skal udsætte hvalpen for mange ting - den skal eksponeres! Bl.a. overfor støvsugere, biler, cykler, forskellige slags mennesker og børn, forskellige slags hunde, musik og fyrværkeri-lyde. Især fyrværkeri fortjener lidt ekstra opmærksomhed, da mange hunde, også havanesere, er bange til nytår. Væn hunden til lydene bl.a. fra YouTube eller en lyd-cd. Jeg har også skrevet denne artikel om hvordan du lydtræner din hund. 
   Der findes mange gode guides og hvalpebøger, som beskriver alle de ting man skal huske. Det er meget vigtigt som hvalpekøber, selv at fortsætte socialiseringen! 
Picture
Læs om fordelene ved en DKK-hvalp ved at trykke på billedet her. Oprindeligt var der link til en artikel med følgende citater, men dette er blevet lavet om på DKK's nye side. Citaterne er dog stadig vigtige og sandfærdige: 

"Nogle tror, at stambogsførte hunde
er mere syge end hunde uden
stambog. Det er forkert."


"...så ved man reelt ikke, om hundene overhovedet er racerene, eller om de er resultatet af en søskendeparring eller en far/datterparring. Det er den slags, som køb af en DKK-hvalp kan sikre imod."

DKK er ingen garanti! Kig dig for. 

DKK's Etiske Anbefalinger i korte træk (som jeg står ved og anbefaler man følger)

   Mange tror fejlagtigt, at DKK = sund og velfungerende hvalp. Det er desværre helt forkert at tænke sådan. DKK har fjernet alle deres krav til avl, undtagen ét; hanhunden skal have to testikler på deres normale plads. Klubben for Små Selskabshunde, har så opstillet nogle avlsanbefalinger, som supplerer de etiske avlsanbefalinger fra DKK. Det er KUN anbefalinger og det er netop derfor man selv skal kigge sig for og vurdere om de anbefalinger bliver fulgt. Hvis ikke, kan det være fordi opdrætter ikke har helt rent mel i posen eller ikke er seriøs omkring sundt avl. Der er dog nogle racer, hvor der ingen anbefalinger er. 
   Jeg har kendskab til en DKK opdrætter i en anden race, som har lavet 3 kuld hvalpe på en tæve indenfor halvandet år og en af de kuld overskred indavlskoefficent-anbefalingen på 6,25% (dvs. de er tættere beslægtede end fætter og kusine). Derudover har hvalpene fået en svær start på livet eller bare været genetisk disponeret overfor angst/nervøsitet, da flere af hvalpekøberne har været utilfredse med dette.
   Jeg ved dog ikke om DKK har givet dem restriktioner eller andre former for straf, men det ændrer stadig ikke på, at der nu er en masse hvalpekøbere til mindst tre kuld, som ikke er tilfredse med det valg de tog dengang. Det er synd for både hvalpe og hvalpekøberne og det er derfor enormt vigtigt, at stille krav til opdrætter og sætte sig ind i disse anbefalinger og følge dem. 
Læs hele anbefalingen på DKK's hjemmeside. 
  1. Få kun hvalpe på en fuldt udviklet tæve og vurdér om forældre-hundene er egnede til avl fysisk og mentalt. 
  2. Anvend kun hunde, der kan parre sig naturligt og føde naturligt. 
  3. Maksimalt 5 kuld per tæve inden hun er 8 år og hold lange pauser mellem hvert kuld (ca. 1 år) 
  4. Hunde med arvelige defekter må ikke anvendes i avl. 
  5. Indavl bør undgås. 
  6. Enkelte hanhunde må ikke dominere avlen indenfor en bestemt race (kaldet matadoravl. En hanhund må ikke være far til over 25% af alle hvalpe på 1 år)
  7. Det er opdrætters ansvar at sikre fysisk og mentalt god opvækst for hvalpene inden de forlader moren. 
  8. Opdrætter skal give hvalpekøbere fyldestgørende oplysninger om racens egenskaber og behov. 
  9. Opdrætter og hanhunde-ejeren bør følge hvalpenes udvikling efter de har fået nye hjem, for at vurdere forældre-hundenes avlsegenskaber. 

Picture
Kig efter denne kommentar på DKK's hvalpeliste, hvis du leder efter hvalpe, der er avlet med lidt mere omtanke end de kuld, der ikke har kommentaren. Tryk på kommentaren for at komme til hvalpelisten. Bemærkningen er "gemt" i PDF-filen, som hvert kuld har med oplysninger. Mange af de seriøse opdrættere har også det runde logo herunder, på deres hjemmeside eller et diplom, der siger, at de har gennemført en uddannelse/kursus om opdræt.
Picture

At få hvalpe, er ikke så let, som man måske tror..

Her er en god og detaljeret gratis online guide til at få hvalpe. Derudover bør man selvfølgelig også læse andet litteratur og have dyrlægen med på sidelinjen. Hvis man er nybegynder, er det en god idé at få hjælp fra sin egen tæves opdrætter eller en anden garvet opdrætter, hvis erfaring man kan trække på. 
Picture